Monsun 31: de oer-Hallberg-Rassy

Algemeen nieuws

Misschien herkent u bovenstaande titel. Het is alweer van even geleden. In de Waterkampioen van 21 juni 2012 stond een uitgebreid artikel over deze oer-Hallberg-Rassy. Maar zult u zich afvragen: waarom dit artikel? Dat gaat ik u vertellen.

Op 16 juni j.l. ging ik met mijn vriend Frits Dreyer van de HR 35 Meganissi mee om de boot over te varen naar Zeeland. Wij zouden in 2 etappes de boot naar de Roompot brengen zodat hun vakantie een week later al direct in Zeeland kon beginnen. Vlak voor vertrek bezoek ik nog even het toiletgebouw. Bij terugkomst ligt er aan de passantensteiger een HR 31 Monsun afgemeerd genaamd Charlotte. Ik herken deze boot direct. Deze boot was de hoofdpersoon in een artikel in de Waterkampioen (het blad bestaat helaas niet meer). Klik hier voor artikel. Dit artikel is door mijn vader, die zelf een Monsun heeft gehad, altijd bewaard. Toen hij op 20 maart j.l. overleed, is dit artikel in mijn bezit gekomen. De eigenaren van Charlotte, Jan en Loes Braamhorst, varen nog steeds met dit schip dat met bouwnummer 32 één van de oudste in Nederland rondvarende Rassys is schat ik zo in. Ik maak natuurlijk een praatje met hen en vraag of ze de Hallberg-Rassy Connectie kennen. Dat is niet het geval. Ik vertel hun kort wat de Connectie is en dat ze eens op internet naar onze site moeten kijken. Dat zouden ze doen. Ik hoop dat ze lid worden.

Maar dit gesprek zorgt er bij mij voor dat ik in mijn gedachten weer in de tijd terugga. Het is dan winter 1976/1977. Ons gezin voer toen rond in een Albin Vega. Een boot van 8,25 meter. Wie kent deze boot niet. Maar mijn vader wil een maat groter en degelijker. In die winter wordt zowel Boot Düsseldorf als de Hiswa bezocht. De Hiswa zelfs meerdere malen en ondanks dat je zou denken dat dan de Albin Ballad als logische opvolger van de Vega gekozen zou worden, kwam de keuze uit op een Contest 31 of een Hallberg-Rassy 31 Monsun. Na veel wikken en wegen werd het de Monsun. Het onderwaterschip, een traditioneel S-spant, gaf de doorslag. En het feit dat de mast niet strijkbaar was, nam mijn vader op de koop toe.

In het voorjaar van 1977 zijn mijn vader en ik meerdere malen naar Bruinisse afgereisd om naar de nieuwe aanwinst te kijken. Toentertijd stonden de Rasmussen en Monsuns in grote getalen op het terrein bij Peek Yachting. Op de kiel stond met viltstift het bouwnummer geschreven. Wij kregen nummer 434. Uiteindelijk hebben we de Monsun (genaamd Grobbebol) 38 jaar gehad. Een heerlijke oerdegelijke boot die tijdloos is.

Het leuke van het bovenstaande artikel is dat er ook een stuk geschiedenis van het ontstaan van Hallberg-Rassy is beschreven en onze huidige importeur Paul Hameeteman ook genoemd wordt. Al met al het lezen meer dan waard.

Veel leesplezier!

Uw HRC-reporter Edwin Fennema (HR 352 Grobbebol)

3 reacties op “Monsun 31: de oer-Hallberg-Rassy

  1. En een leuk artikel. Wat de eigenaars van de Charlotte zeggen over hun boot heb ik ook met de mijne: ik wil nooit meer iets anders. Toch een voorrecht als je dat van je boot kan zeggen.

  2. Ik ben eigenaar van Monsun 432 naam Qinzy, is al meer dan 20 jaar in mijn bezit. mooie reizen mee gedaan zowel met het gezin als solo.
    groeten
    Christiaan

Geef een reactie