Weer op reis met de Caroline ‘HR62’ week 3!

Caroline HRC nieuws HRC reisverslagen

De derde week Noorwegen zit er op. We wilden heel graag de langste Fjord, de Sognefjord bezoeken en dat is gelukt. Niet alleen dat, we hadden ook heel veel geluk met het weer, waardoor de schoonheid van het gebied ons in alle opzichten heeft overvallen.

Behalve foto’s en plaats beschrijvingen deel ik ook graag wat praktische zaken. Dit verslag over “de Walder” en volgende weken over de rol die Observator en weergoeroe en routeerder Ruud Kattenberg bij de planning spelen. Geen reclame voor spullen of mensen, maar leuk om te delen met wie ik contact heb.

En natuurlijk schrijf ik vanaf nu Hallberg-Rassy en niet meer Hallberg Rassey!!!

In die Sognefjord hebben we half gemotord en half voor de wind gezeild. De wind was zeer veranderlijk in richting, maar ook in kracht. Het ene moment 10 knopen dan weer 25 knopen. Uren achter elkaar varen op de gijp. Dat brengt me op wat we aan boord noemen “de Walder”. Merk naam voor een giek rem. Die kunnen we bij voor de wind en ruime wind goed gebruiken. Ook bij zeil inhalen, als we aan de wind liggen, gebruiken we hem intensief.

Dit alles is allemaal ontstaan na het ongeluk dat Caroline is overkomen in 2019. We zaten toen 70 nm noord van de Duitse wadden, 23:00 ’s avonds en op weg van Den Helder naar de Lymfjord. Bij het binnen rollen van het grootzeil, met een nog klapperende giek, heeft Caroline haar arm gebroken. Niet door een klap van de giek, maar een klap van de schoot. De May Day operatie verliep goed en twee uur later hadden we de Duitse kustwacht boot Seefalke in de buurt. Caroline is met een kleine FRC (Fast rescue craft) van boord gehaald en onderzocht door artsen die met een helikopter waren uitgevlogen naar de Seefalke. Zij concludeerden dat Caroline snel de operatie tafel op moest. De teruggekeerde helikopter bracht haar naar Heide waar ze om 06:00 in de ochtend aankwam en direct werd geopereerd. Wij zijn achter haar aan gevaren naar Büsum, noord van Bremerhaven. Een enorme schrik, en heel veel respect voor de Duitse Seenotretter organisatie, het Bremerhaven kustwacht centrum, de helikopter mensen en de artsen in Heide. 7 uur na het ongeluk op een operatietafel. Petje af. De breuk is goed hersteld en Caroline heeft bijna al haar kracht terug.

Maar, het heeft ons ook veel geleerd. Over mijn schipper zijn, over de absolute opdracht die we bemanning nu meegeven om niet iets te doen wat niet veilig voelt (ondanks een dwingende schipper), en meer. Maar wat voor ons nu ook cruciaal is, is om te vermijden dat de giek klappert of dat we klap gijpen maken. En daar is die Walder fantastisch voor.

De Walder onder de giek, net voor de hydraulische vang. Aan BB loopt de Walder naar achteren. Aan SB vast op een oog naast het wand.

Klik hier voor fimpje in Sognefjord met op het eind de Walder en de bulletalie.

Op de film zie je, (behalve de schoonheid van de Sognefjord) de Walder onder de giek hangen. Net achter het draaipunt. Een vaste lijn naar SB en het lopende part via blokken aan bakboord naar achteren op de winch. Op het dek zijn het sterke ogen waar we het aan vast zetten. Bij het zeil zetten en binnenhalen, en met spanning op de Walder, is de giek nu goed gefixeerd. En als we gijpen kunnen we de gijp juist heel goed doseren . Het piept en kraakt een beetje in die Walder, maar… geen klapgijp.

Overigens, bij voor en ruime wind zet ik ook nog altijd een bulletalie (zie ook de film). En bij meer dan 25 knots wind maken we storm rondjes. Maar tot die windkracht en met goede crew kunnen we gecontroleerd gijpen.

En dan nu de trip:

Zondag 1e paasdag naar het eiland Fedje. Vissers en vakantie eiland.

De schoonheid van de Sognefjord.

Maandag 2e paasdag van Fedje naar de Indrafjorden. Halverwege de Sognefjord aan de zuidkant. Onder het geraas van 6 watervallen ten anker.

Kerk in Indrafjorden.

Dinsdag naar Balestrand aan de steiger.

Woensdag weer de fjord uit naar de Noordkant naar het eiland Bulandet. Een vissers gemeenschap met 250 inwoners. Zeer welkom geheten. Ook door de Wit-Russische dame van de supermarkt.

Gemeerd Bulandet.

Hurtigrutten?? Nee onze eigen Caroline grutten . Crew week 3 Hans Schotel, Caroline van der Graaf en Rutger van der Kloes.

Donderdag naar een prachtige stille baai in het eiland Uttoshavåg.

In de idyllische baai van het eiland Uttoshavåg.

Morgen arriveert de nieuwe crew om met het schip naar de Shetlands en Orkneys te varen. Het weer ziet er goed uit. Tot volgende week.

SY Caroline
Jan Willem en Caroline van der Graaf

1 reactie op “Weer op reis met de Caroline ‘HR62’ week 3!

Geef een antwoord