Hallberg-Rassy 46, Op Stok 3, wint een beker in de Tall Ships Races 2023 van Lerwick (Shetlands) naar Arendal (Noorwegen)

HRC nieuws

De Tall Ships Races 2023 wordt gevaren met 40 schepen: dwarsgetuigde- , gaffelgetuigde- en sloepgetuigde schepen kunnen deelnemen. Op Stok 3 is sloepgetuigd en vaart onder de vlag van Sail Training Association Belgium.

25/072023
Lerwick, is de hoofdstad van de Shetland eilanden en ondanks een kleine populatie van 7500 zielen, lijkt het alsof alle Shetland inwoners zijn afgezakt naar het Tall Ships evenement.
Het aantal bezoekers wordt ongetwijfeld verhoogd door een massa passagiers van de drie cruiseschepen die op dat moment de stad aandoen. De TSR en ook de STAB schepen liggen verdeeld over twee havens. Rondom de aanlegplaatsen zijn allerhande attracties georganiseerd. Het captains diner vindt plaats in de Town Hall (1883). We worden verrast door een persoonlijke ontmoeting met H.M. Prinses Ann, die ook aan het diner deelneemt.

29/07/2023
Het vertrek uit Lerwick is chaotisch: mist is de boosdoener zodat een aantal crew niet kan worden ingevlogen voor de crewchange, de sail parade wordt afgelast en de startlijn wordt verplaatst naar het eerste waypoint (90nM van Lerwick).
Met beperkte zichtbaarheid vertrekt om 13.00 uur UTC een deel van de vloot, waaronder Op Stok 3. Bij het eerste waypoint, waar een virtuele startlijn werd aangelegd, wordt het exacte tijdstip van het startmoment per schip genoteerd. Voor Op Stok 3 betekent dit 30/07/2023, 18.20.00 uur UTC. De race met de op 29 07 uit Lerwick vertrokken ploeg wordt de Endurance race genoemd. De race met de vloot die noodgedwongen een dag later vertrekt, noemt men de Sprint Race.

Op het moment dat wij de startlijn halen valt de wind weg en liggen we 24 uur te dobberen. Laat in de avond 31/07/2023 steekt de wind op, en enthousiast worden de zeilen gezet. Al snel neemt de wind toe in kracht tot 6 Bf met forse deining. We zeilen nu oncomfortabel voor de wind, met gijpgevaar, zodat we beslissen het geheel af te kruisen richting Arendal.
Helaas, en tot onze ontgoocheling, wordt de wedstrijd afgeblazen op 01/08/2023 te 02.00 uur.
De posities van de schepen worden op dat moment genoteerd en zullen dienen voor de berekening van het eindresultaat.
We zijn dan nog 214 nm van Arendal verwijderd. Na een korte tussenstop in Grimstad bereiken we op 04/08/2023 Arendal.

05/08/2023
In Arendal volgt de prijsuitreiking, waarbij de Zenobee Gramme (Belgische marine) met de beker van beste rally communicator tijdens de race wordt beloond. Tot onze verrassing vallen twee van de STAB boten in de Endurance race prijzen: Patricia (X-Yacht 56) als eerste en Op Stok 3 (HR 46) als tweede in hun klasse.

Op 6 /08/2023 wordt de TSR 2023 afgesloten in Arendal, met een sail parade waarbij niet veel volk aan de wal toekijkt, maar des te meer in de honderden bootjes die Tall Ships uitgeleiden als afsluiting van de feesten van hun stad.

Vaarwel TSR 2023, gevarieerde race vol verrassingen.

Paul Van den Heuvel, Chairman Sail Training Association Belgium, www.we-sail.be

2 reacties op “Hallberg-Rassy 46, Op Stok 3, wint een beker in de Tall Ships Races 2023 van Lerwick (Shetlands) naar Arendal (Noorwegen)

  1. Top!

    Ik kwam een dag nadat de vloot was vertrokken aan bij Lerwick. Jammer dat ik er niets van gezien heb, maar het was wel goed voor mijn kansen op een ligplaats! 😅

Geef een reactie